Wat houd sportmassage in?

 

Sportmassage is een stevige manier van masseren, gebaseerd op het voorkomen van blessures en bevorderen van herstel van spieren en andere weefsels. Sportmassage is over het algemeen steviger dan een ontspannings- (-of wellness -of klassieke) massage. De spieren krijgen veel te verduren bij diverse activiteiten.

Of het nu gaat om een sportactiviteit of lichamelijk werk, computerwerkzaamheden of een wedstrijd, alle bewegingsactiviteiten hebben invloed op de spieren.
Sportmassage kan stimulerend worden toegepast, voorafgaand aan een activiteit, als onderdeel van de warming-up. De spieren worden dan geactiveerd en de doorbloeding wordt gestimuleerd. Een sportmassage kan hierdoor prestatie verhogend werken.


Let op:

 

het vervangt de warming-up niet! Deze massage gebeurt meestal op het sportcomplex zelf door de sportverzorger die is aangesloten bij de club.
Sportmassage kan ook sederend worden toegepast na afloop van een activiteit. De sportmassage werkt herstel bevorderend doordat de afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd. Een sportmassage na afloop van een activiteit resulteert vaak in minder spierpijn.  Een cooling-down is ook heel belangrijk en draagt ook voor een groot gedeelte bij aan minder spierpijn. Een sederende sportmassage vervangt niet de cooling-down!
Sportmassages zijn over het algemeen deelmassages van 30-45 minuten. Het zijn doelgerichte behandelingen van benen of armen, maar ook is sportmassage zeer geschikt voor rug-/nek- en schouderklachten.


Wat is het verschil tussen sport- en ontspanningsmassage?

 

De handelingen/handgrepen zijn niet verschillend. Een sportmassage is erop gebaseerd om een blessure sneller te laten genezen of blessures te voorkomen. Of om de spieren klaar te stomen voor een prestatie of om na de prestatie de spieren optimaal te herstellen.Bij een sportmassage voer je een stevige greep uit en kan soms een beetje pijnlijk zijn.
Een ontspanningsmassage is erop gericht om iemand te laten relaxen, ontspannen, onthaasten. De massage handelingen zijn dus lichter en worden minder diep uitgevoerd en mag niet pijnlijk zijn.
Een sportmassage oefent meer invloed uit op de spieren en een ontspanningsmassage heeft meer invloed heeft op je gemoedstoestand.


Hoe toe te passen van een Sportmassage:

 

Sportmassage kan preventief (voor), proactief (tijdens) en reactief (na) het sporten worden ingezet.


Dus dat houdt in:

Voor: Pre- activiteit massage

 

Een stimulerende massage voor het sporten om de doorbloeding te bevorderen en de spieren voor te bereiden op de prestatie. Dit kan en mag niet de warming-up vervangen, maar kan wel vooraf gedaan worden.
Tijdens: inter-activemassage
Kan nodig zijn om de spieren wat ontspanning te geven, zodat de prestatie weer kan worden opgepakt. Voorkomen van kramp. Dit is een ontspannende massage.


Na: Post-activiteit massage

 

Na het sporten voor een beter herstel van de spieren. Het kan spierpijn voorkomen en hersteltijd verkorten. Het lichaam wordt hierdoor beter voorbereid op de volgende inspanning.


Passiviteitsmassage:

 

Dit wordt gegeven als (tijdelijk) niet aan sport wordt gedaan. Deze massage is stimulerend, ontspannend en dient ervoor om algehele conditie van het lichaam in stand te houden of te bevorderen. Dus is deze massage ook zeer geschikt voor mensen die niet zo actief aan sport doen. Preventieve massage of terwijl het onderhouden van uw lichaam.